Hjort

Kremet hjortebiff med cognac og løk
  • 800 g hjortebiff
  • 4 charlotteløk
  • 2 dl kremfløte
  • 4 ss cognac
  • 2 ts salt
  • 1 ts nykvernet sort pepper
  • 1 kvist timian
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 laubærblad
  • Smør og olje til steking
  1. Varm opp panna og ha i smør og olje.
  2. Skjær hjortekjøttet i 5 mm tynne fine biffer.
  3. Salte og pepre dem
  4. Skrell og skjær løken i grove biter.
  5. Legg i timiankvisten hvitløken og laubærbladene i panne.
  6. Legg i biffene og løken, stek biffene raskt pent brune.
  7. Ta ut timian , hvitløk og laubærblad, disse skal kun sette litt smak på biffen.
  8. Skru ned varmen og legg biffene til side, ta ut mesteparten av fettet.
  9. Ha i fløten og legg biffene tilbake, vend litt rund og ha i cognacen.
  10. La steke 2 minutter og server.
Server med stekte poteter og wokede grønnsaker
Ragu
  • 500 g kvernet elg eller hjortekjøtt
  • 2 revne gulrøtter
  • 2 stilker stangselleri revet
  • 1 rødløk revet
  • 1 hvitløksfedd revet
  • 1 liten neve med valgfrie urter hakket
  • 1 boks tomat passata
  • 1 dl vann
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper
Brun lett kjøttet i en gryte. Tilsett resten og la trekke 2-3 timer. Server med pasta og en god ost.
"Hjort tartar" ala Truls Svendsen
  • 600 g biffkjøtt fra låret, gjerne flatbiff eller mørbrad
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss kapers
  • 2 ss hakket persille
  • 2 ss hakket sylteagurk
  • 1 ss hakket syltet løk
  • 2 ss finhakket sjalottløk
  • 2 ss finkuttet gressløk
  • Tartarsaus (majones)
  • 2 eggeplommer
  • 1 dl peanøttolje
  • 2 ss dijonsennep
  • 2 ss rødvinseddikk
  • Salt
  • 2 salathoder
  • Slik gjør du
  • Lag først en tartarsaus (majones) av eggeplommer, dijonsennep, rødvinseddik og peanøttolje med en stavmixer. Husk å ha alle råvarer likt temperert. Tilsett noen dråper varmt vann og salt til det får en god konsistens.
  • Hakk kjøttet med en kniv og bland inn olivenolje. Fordel kjøttet på 4 tallerkener og still den i kjøleskapet til serveringen er klar.
  • Vask salat i kaldt vann, del opp i blader og la det renne av på et kjøkkenpapir. Fordel salaten rundt kjøttet.
  • Hakk kapers, sylteagurk, syltet løk, persille, gressløk og sjalottløk. Fordel dette på kjøttet og salaten, og avslutt med noen skjeer majones oppå salaten.
Eiras gravede elg

Oppskrift
Elggryte med rødvin

Ingredienser ​
4 personer: 

  • 800 gr grytekjøtt av elg 
  • 1 ts salt 
  • 1 ts pepper 
  • 2 ss smør​
  • 1 løk 
  • 100 gr sopp 
  • 50 gr sellerirot 
  • 3 gulrøtter 
  • 3 kvister frisk timian 
  • 5 dl rødvin 
  • 3 dl kjøttkraft ​

Slik gjør du:  

  1. Del elgkjøttet i biter på ca. 3×3 cm. Ha salt og pepper på kjøttet. Ha smør i en stekepanne og fres kjøttet til det har fått en fin stekeskorpe. Stek i flere omganger om det er mye kjøtt. Finhakk løken og del sopp, sellerirot og gulrøtter i middels store biter.Steg 1 kan gjøres hjemme, og legges i matbokser som du kan ta med deg på tur. Da blir det enklere å lage maten på bålet. 
  2. Ha smør i gryta og tilsett kjøtt, løk, sopp, sellerirot og gulrøtter i gryte. La det frese i 5 minutter.​
  3. Ha kvistene med timian i gryta. Hell på rødvin og kjøttkraft, og la gryta småputre i ca. 1 time. ​
  4. Smak til med salt og pepper, og server gjerne elggryte med potetmos eller godt brød.​​​
Elgburger
  • 500 g kvernet elg eller hjortekjøtt
  • 2 revne gulrøtter
  • 2 stilker stangselleri revet
  • 1 rødløk revet
  • 1 hvitløksfedd revet
  • 1 liten neve med valgfrie urter hakket
  • 1 boks tomat passata
  • 1 dl vann
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper
Brun lett kjøttet i en gryte. Tilsett resten og la trekke 2-3 timer. Server med pasta og en god ost.
Elg indrefilet med ramsløkpesto
Ingredienser
4 personer: 
1 ss smør 
1 ts salt 
1 ts pepper 
800 gr elg indrefilet 
200 gr bacon 
250 gr sopp 
60 gr pinjekjerner 
Ramsløkpesto​
Slik gjør du: 
  1. Varm opp stekeovnen til 180 gr. 
  2. Ha godt med salt og pepper på elg indrefileten. 
  3. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør, og brun kjøttet godt på alle sider. Sett i et steketermometer og stek til kjøttet oppnår 58 gr. Ta det ut og la det hvile. 
  4. Del soppen i skiver. 
  5. Varm opp en stekepanne på middels høy varme, og fres baconet. Legg det til side. Ha soppen i pannen sammen med stekfettet fra baconet, og fres soppen til den er gyllen. 
  6. Del indrefileten i skiver og dander sammen med tilbehøret på hver tallerken. Avslutt med ramsløkpesto. ​
bakt ørret
4 personer:
2 kg ørret
2 stk sitron
2 never frisk estragon
2 ts grovkvernet peppermix
2 s grovkvernet salt
Urtesmør:
4 ss smør
2 ts tørket estragon
2 ts tørket persille
1 lite fedd hvitløk
Grønnsaker:
4 stk gulrøtter
16 stk små poteter
0.5 stk liten blomkål
1 stk rødløk
Slik gjør du:
  1. Varm opp stekeovnen til 150 grader.
  2. Rens ørreten og tørk den.
  3. Del sitron i skiver og legg skivene i buken på ørreten. Ha frisk estragon på topp av sitronen.
  4. Bland sammen smør, tørket estragon, tørket persille og finhakket hvitløk. Legg små klatter i buken på ørreten.
  5. Krydre ørreten godt med grovkvernet pepper og salt, og den over i en ildfast form.
  6. Skrell og del gulrøttene i små biter, del poteten i to, blomkål i tynne skiver og rødløken i mellomstore skiver, og ha det over i den ildfaste formen sammen med ørreten.
  7. Sett formen på midterste rille i stekeovnen. Stekes i ca. 45 minutter. Her kommer det veldig an på størrelsen på ørreten. Har du flere små blir steketiden mindre. Ørreten er ferdig når kjernetemperaturen er 50 grader eller når skinnet løsner. ​​
Stekt røye med dillpoteter og squash
En klatt rømme og en sitron i biter kan være ekstra tilbehør.
Elg indrefilet med ramsløkpesto
1. Forvarm ovnen til 200 grader.
2. Kok quinoa etter anvisning på pakken.
3. Del hver av ørretfiletene i fire terninger, og legg fisken i en ildfast form.
4. Bland sammen hakket chili, kokosmelk, salt og pepper, og hell over ørretbitene.
5. Bak ørret i form i stekeovnen i 15-18 minutter. 
6. Kutt opp vårløk og skjær lime i båter og ha over laksen når den havner på tallerkenen. Server med quinoa som tilbehør, og en grønn salat etter ønske.
  • 500 g ørretfilet
  • 0,5 stk rød chili, hakket 2 dl kokosmelk
  • 6 drag pepper
    Til servering
    • 2 dl quinoa
    • 2 stk vårløk, i strimler
    • 1 stk lime, saften av
    • 1 ts salt